Het roetfilter: een relatief eenvoudig component met als doel roetdeeltjes opvangen die de motor verlaten. Wanneer je een auto op de brug hebt staan met een probleem in het uitlaatsysteem, waarbij een verstopt roetfilter de oorzaak is los je dat gemakkelijk op. Je vervangt het roetfilter en klaar ben je. Of toch niet?
De normale veroudering van het roetfilter vindt plaats door een ophoping van as-deeltjes, die bestaan uit calcium, fluor, fosfor en metaaldeeltjes uit motorolie en motor. Raakt het roetfilter verstopt vóór de vervangingstermijn, ligt de oorzaak hiervan zelden aan het roetfilter zelf. Meestal zit het probleem dan in het motormanagement, in de motor zelf, de turbo of diverse sensoren van het roetfilter.
Vroegtijdig verzadigd
Het roetfilter kan door verschillende zaken vroegtijdig verzadigd raken. Hieronder enkele redenen.
- Slechte verbranding door mechanische motorproblemen. Dit kan voor overmatige roetontwikkeling zorgen. Het motormanagement kan de roetvorming niet juist berekenen.
- Slecht functionerende verstuivers kunnen voor de rookgrens (roetvorming) overschrijdende gebieden in de verbrandingsruimte zorgen. Dit vergroot de roetvorming.
- Sensoren met een afwijkende waarde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de raildruksensor. Geeft deze een lagere waarde aan dan de werkelijke druk in de rail, kan de druk in de rail dusdanig hoog worden dat de motor onder bepaalde belastingen overmatig roet gaat vormen.
- Een teveel aan additief om de regeneratie te verbeteren. Bijvoorbeeld als de auto veel korte stukjes rijdt met een lage motorbelasting. Er blijft een klein beetje restproduct achter in het roetfilter.
Voor de diagnose
Voor een juiste diagnose waarom een roetfilter volloopt, is het belangrijk om vast te stellen onder welke omstandigheden dit gebeurt. Het gebruik van de auto speelt daarbij een grote rol. Wordt er door de eigenaar alleen maar korte afstanden gereden? In combinatie met een lage belasting? Als dit het geval is, is een gesprek met de klant op zijn plaats.
De auto waarschuwt namelijk met het roetfilterlampje of via een melding op het infodisplay dat er een verhoogde concentratie roet in het filter aanwezig is. Er wordt feitelijk aan de bestuurder gevraagd een bepaalde periode met een verhoogde belasting en toerental te gaan rijden, zodat het roetfilter de kans krijgt zichzelf schoon te branden. Indien dit wordt genegeerd, ontstaan er roetfilterproblemen.
Foutcodes en diagnose stellen
Regelmatig komen er foutcodes voorbij die te maken hebben met het roetfilter. Zo zijn er meerdere cases te vinden, waaronder die van de Automotive Techline. Enkele interessante cases die tevens laten zien dat het roetfilter niet altijd de oorzaak is:
- Storing roetfilter en gloeisturing stelt monteur voor raadsel.
- Opel Vivaro slaat niet meer aan door verstopt roetfilter.
- Roetfilterprobleem met onbekende foutcode.
- Uit de praktijk: BMW met brandend roetfilterlampje.
Om de juiste diagnose te stellen heeft Romax een stappenplan opgesteld. Deze vindt je terug op de poster “Roetfilters: hoe zit het ook alweer?” Op deze handige poster komen, naast het stappenplan, de volgende zaken aan bod;
- voorbeelden van storingsoorzaken
- voorbeelden van foutcodes
- een keuzehulp voor premium en standaard roetfilters
Download de poster hieronder hier in PDF. Liever een papieren exemplaar? Vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier!
De juiste keuze
Is het roetfilter toch aan vervanging toe? Adviseer dan het juiste roetfilter aan je klant. Kijk hiervoor naar het gebruik van de auto. Een auto die veel stops maakt heeft behoefte aan een ander roetfilter dan eentje die veel snelwegkilometers maakt. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen roetfilters met silicium en cordieriet. Op de poster vindt je hiervan een helder overzicht.
Het juiste roetfilter voor de auto bij jou op de brug vind je hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.
De Automotive Techline cases in dit artikel zijn beschikbaar gesteld door Automotive Academy en AutoNiveau.
Meer van dit onderwerp weten?
Ander nieuws?
Nooit meer het laatste nieuws missen?
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.